Ua fa'amalosia e le Prestar lona tulaga i totonu o le maketi pa o fale teu oloa

KUALA LUMPUR (Iulai 29): O lo'o sologa lelei le Prestar Resources Bhd ona o lo'o tumau pea lona tulaga maualalo ona o le fa'aletonu o le fa'ameamea ona o le maualalo o tupe fa'aalu ma le fa'agesegese o mana'oga.
O lenei tausaga, o se oloa uʻamea faʻamautu ma pisinisi meafaigaluega faʻapipiʻi na ulufale atu i le maketi tuputupu aʻe o Meleisia i Sasaʻe.
O loʻo vaʻavaʻai foʻi le Prestar i le lumanaʻi e ala i le faʻatulagaina o ia lava ma le taʻitaʻi o pisinisi o Murata Machinery, Ltd (Iapani) (Muratec) e tuʻuina atu fofo faʻapitoa mo le teuina otometi ma le toe maua mai (AS/RS).
I le amataga o lenei masina, na faasilasila ai e Prestar ua manumalo i se poloaiga e taua le RM80 miliona mo le tuʻuina atu o pa puipui mo le 1,076 km Sarawak vaega o le Pan-Borneo Highway.
E maua ai se avanoa mo le lumanaʻi a le vaega i Borneo, ma o le vaega Sabah o le 786 kilomita le alatele o le a maua foi i nai tausaga o lumanaʻi.
Fai mai le Pule Sili o Prestar Group Datuk Toh Yu Peng (ata) o loʻo i ai foi le faʻamoemoe e fesoʻotaʻi auala i le gataifale, ae o le fuafuaga a Initonesia e siitia lona laumua mai Jakarta i le taulaga o Samarinda i Kalimantan e mafai ona mautinoa le faʻaauauina o se taimi umi.
Fai mai a ia, o le poto masani a le vaega i Meleisia i Sisifo ma Initonesia o le a mafai ai ona latou faʻaaogaina avanoa iina.
"I se tulaga lautele, o le vaaiga mo Meleisia i Sasae e mafai ona tumau i le isi lima i le sefulu tausaga," o lana faaopoopo mai lea.
I Peninsular Malaysia, Prestar o loʻo vaʻavaʻai i le Central Spine Highway vaega faʻapea foʻi ma Klang Valley Highway projects e pei ole DASH, SUKE ma le Setiawangsa-Pantai Expressway (lea na taʻua muamua DUKE-3) i tausaga a sau.
Ina ua fesiligia le aofaʻi o le tauofoga, na faʻamatala e To o le averesi o le sapalai o le RM150,000 e manaʻomia ile kilomita ole auala.
"I Sarawak, na matou mauaina le lima afifi mai le 10," o lana tala lea o se faʻataʻitaʻiga.O le Prestar o se tasi o kamupani fa'amaonia e tolu i Sarawak, Pan Borneo.O le fa'amaualuga e pulea e Prestar le 50 pasene o le maketi i le peninsula.
I fafo atu o Meleisia, o loʻo tuʻuina atu e Prestar pa puipui i Cambodia, Sri Lanka, Indonesia ma Papua Niu Kini, Brunei.Ae ui i lea, o Meleisia o loʻo tumau pea le faʻapogai autu o le 90% o tupe maua o le pa.
O lo’o mana’omia fo’i i taimi uma le fa’aleleia o auala ona o fa’alavelave fa’afuase’i ma galuega fa’alautele auala, o le saunoaga lea a Toch.O lo'o tu'uina atu e le vaega lea oloa e tautuaina ai le North-South Expressway mo le valu tausaga, ma maua ai le sili atu i le RM6 miliona i tausaga ta'itasi.
I le taimi nei, o le pisinisi pa e tusa ma le 15% o le aofaʻi faʻaletausaga a le vaega e tusa ma le RM400 miliona, ae o le gaosiga o paipa uʻamea o loʻo avea pea ma pisinisi autu a Prestar, e tusa ma le afa o tupe maua.
I le taimi nei, o Prestar, o lana pisinisi fa'amea u'amea e maua ai le 18% o tupe maua a le vaega, talu ai nei na faipa'aga ma Muratec e atia'e le AS/RS system, ma o le a tu'uina atu e Muratec meafaigaluega ma faiga, a'o fa'atau fa'atau u'amea na'o Prestar.
I le fa'aogaina o le maketi o Muratec, e mafai e le Prestar ona tu'uina atu fata fa'apitoa - e o'o atu i le 25 mita - mo vaega maualuga ma fa'aola vave e pei o le eletise ma le fa'aeletonika, e-commerce, vaila'au, vaila'au ma faleoloa malulu.
O se auala fo'i e puipuia ai fa'ama'i oomi e ui ina a'afia i le gaosiga o u'amea i le ogatotonu ma le pito i lalo o le fa'asologa.
Mo le tausaga faaletupe na faaiuina ia Tesema 31, 2019 (FY19), o le tupe faasili a Prestar e 6.8% pe a faatusatusa i le 9.8% i le FY18 ma le 14.47% i le FY17.I le kuata mulimuli na faʻaiʻu ia Mati, na toe faʻaleleia i le 9%.
I le taimi nei, o le tufatufaga o tupe maua o loʻo i ai foi ile 2.3%.O tupe mama mo le tausaga faʻaletupe 2019 na pa'ū 56% i le RM5.53 miliona mai le RM12.61 miliona i le tausaga na muamua atu, ae o tupe maua na pa'ū 10% i le RM454.17 miliona.
Peita'i, o le tau fa'ai'uga lata mai a le vaega e 46.5 sene ma o le tau-to-tupe maua e 8.28 taimi, e maualalo ifo nai lo le averesi o pisinisi uamea ma paipa e 12.89 taimi.
O le paleni o le vaega e fai si mautu.E ui o le aitalafu maualuga mo taimi pupuu o le RM145 miliona pe a faatusatusa i le RM22 miliona i tinoitupe, o le tele o le aitalafu na fesoʻotaʻi ma se fale fefaʻatauaʻiga na faʻaaogaina e faʻatau ai mea i tinoitupe o se vaega o le natura o le pisinisi.
Fai mai Toh, o le vaega e naʻo tagata faʻatau oloa e galulue faʻatasi e faʻamautinoa o loʻo aoina lelei totogi.“Ou te talitonu i tala o aitalafu ma tupe maua,” o lana tala lea."O faletupe na faʻatagaina matou e faʻatapulaʻa i matou i le 1.5x [tupe faavae aitalafu], ma matou i le 0.6x."
Faatasi ai ma Covid-19 faʻaleagaina le pisinisi aʻo leʻi oʻo i le faaiuga o le 2020, o vaega e lua o loʻo suʻesuʻeina e Prestar o loʻo faʻaauau pea ona faʻagaioia.E mafai ona manuia le pisinisi fai pa i le una’i a le malo mo atina’e tetele e lagolago ai le tamaoaiga, ae o le fa’ateleina o pisinisi e mana’omia ai le tele o faiga AS/RS e fa’apipi’i i so’o se mea.
“O le mea moni e faapea o le 80% o fata a le Prestar o loʻo faʻatau atu i fafo, o se faʻamaoniga lea o lo tatou faʻatauva ma ua mafai nei ona faʻalautele atu i maketi mautu e pei o Amerika, Europa ma Asia.
"Ou te manatu o loʻo i ai avanoa i lalo ona o tau o loʻo siʻitia i Saina ma o le fefaʻatauaʻiga i le va o le US ma Saina o se mataupu ua leva," o le tala lea a Toh.
"E tatau ona tatou faʻaogaina lenei avanoa o avanoa ... ma galulue faʻatasi ma le maketi e faʻamautu a tatou tupe maua," o le tala lea a Toh."O loʻo i ai le mautu i la matou pisinisi autu ma o lea ua matou setiina la matou faʻatonuga [i le gaosiga faʻaopoopo faʻatau]."
Puletaofia © 1999-2023 The Edge Communications Sdn.LLC 199301012242 (266980-X).aia tatau uma ua taofia


Taimi meli: Me-16-2023